open the hood

Motorolaj, fékolaj, ablakmosó, szervó olaj, hűtőfolyadék… Mikor cseréljem őket?

Műszaki beállítottságú emberek számára magától értetődőnek tűnik, hogy az autókban jelen lévő folyadékokat adott időközönként cserélni, vagy legalábbis ellenőrizni érdemes.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy nem mindenki szeret a motortérben 10mm-es dugókulcsokat elhagyogatva szöszmötölni, és nekik talán jól jöhet egy sorvezető arra vonatkozóan, hogy nagyjából mire kell odafigyelni az autóink folyadékjai kapcsán, annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben legyen az autónk kapcsán.

Aki épp melóban van és nem tud videót nézni meeting közben Aki szereti az írott tartalmakat az a bejegyzést lentebb megtalálja.

1. Motorolaj:

Időzítés: Általánosan elfogadott csereperiódusnak mondható az 8,000–10,000 kilométereként elvégzett olajcsere. Minden esetben érdemes lecsekkolni a gyártó ajánlását is, de én senkinek sem ajánlom, hogy 10,000 kilométernél hosszabb csereintervallumot tartson a motorolaj kapcsán.

Fontossága: A motorolaj felelős az motor kenéséért és bizonyos szintig a hűtéséért. Idővel azonban elveszti teljesítményét, és a használt olaj nem biztosít megfelelő kenést. A rendszeres cseréje segít megelőzni az alkatrész kopását és a motor hőtúlterhelését.

2. Fékfolyadék:

Időzítés: Nagy általánosságban a fékbetétek cseréje során vagy körülbelül 2 évenként kell ellenőrizni és cserélni. Amennyiben az adott szervizben nem hívják fel a figyelmet a fékfolyadék állapotára, akkor érdemes megkérni őket, hogy mérjék azt be, ami alapján meg lehet állapítani, hogy szükséges-e a csere avagy sem.

Fontosság: A fékolaj felelős a fékek hidraulikus rendszerének megfelelő működéséért. Idővel a folyadékban lévő nedvesség és szennyeződések hatására a fékolaj hatékonysága csökkenhet, ami veszélyeztetheti a fékezés hatékonyságát és a biztonságot.

3. Ablakmosó Folyadék:

Időzítés: Időjárástól és használattól függően rendszeres ellenőrzésre és cserére lehet szükség. 1-2 hetente (időjárástól függően) érdemes ránézni a szintjére és utántölteni.

Fontosság: A szélvédő tisztántartása kifejezetten fontos dolog és akár biztonsági kockázatot is hordozhat ha adott időjárási körülmények közt nem tudjuk megtisztítani megfelelően a szélvédőt. Érdemes időről időre lecsekkolni és utántölteni a szintjét.

4. Kormány-szervó Olaj:

Időzítés: Gyártói utasítások figyelembe vétele itt is ajánlott, de általánosan elfogadható a 40,000–80,000 kilométerenkénti folyadék ellenőrzés és csere. Ez nagyjából 2-4 évenkénti cserét jelent.

🙂 Na igen… ez már megérett a cserére…

Fontosság: Ez a folyadék a felelős a kormánymű és szervó-szivattyú megfelelő működéséért. A friss olaj segít megelőzni a rendszeres kopást és a kormánymű problémákat.

5. Hűtőfolyadék:

Időzítés: Általában 2-4 évente ajánlott ellenőrizni és cserélni.

Fontosság: A hűtőfolyadék gondoskodik a motort hűtőrendszerének hatékony működéséről. Idővel elveszítheti hűtőképességét és a korrózió elleni védelmét, ami motorproblémákhoz vezethet.

Összegzés:

Remélem sikerült ebben e bejegyzésben rámutatnom az autóban lévő folyadékok ellenőrzésének és cseréjének fontosságára. Nyilván a gyártó utasításait érdemes szem előtt tartani minden esetben, illetve fontos, hogy kérjük a szakembereket arra, hogy tájékoztassanak minket az adott folyadékok szintjéről és állapotáról minket. Ezzel nagy szívességet tudunk tenni az autónknak hosszútávon!

Köszi, hogy elolvastad a bejegyzést!

Ha gondolod csekkolj le egy másikat is itt a blogon, vagy kövess be a Youtube-on!

Exit mobile version